Contact in tijden van Corona

Hoe houden we elkaar vast, terwijl we zo min mogelijk lichamelijk contact mogen hebben? Hoe maak je verbinding zonder fysiek bij elkaar te zijn? Hoe bemerk je ‘de taal achter de taal’ op? Hoe hoor je de hele boodschap wanneer je elkaars lichaamstaal niet in visuele zin kunt waarnemen?

Communiceren is ook kijken. Meestal zeg ik tegen mensen: breng je boodschap bij voorkeur in het echte contact over, zodat je ook iemands lichaamstaal ziet, zodat je de volledige boodschap van iemand kunt waarnemen en je je niet alleen op de inhoud richt. Visuele actie-reactie dus. Maar, omdat we nu tijdelijk zoveel mogelijk met z’n allen thuiswerken, is dit visuele aspect, dit werkelijke contact tot stand brengen, best een uitdaging.

Toch is het volledig communiceren zonder visueel contact heel goed mogelijk. Een voorbeeld uit mijn praktijk:

Vandaag had ik geen visuele-, maar een telefonische coachsessie. We spraken over voorbeelden waarin de coachee tegen zijn opgave aanliep, wat voor effect het op hem had en hoe hij hiermee om ging. Ik kon hem niet zien terwijl hij erover vertelde. Ik kon hem niet zien en niet visueel ‘lezen’. Lastig, misschien, maar het bracht ons juist wat anders, namelijk veel minder visuele afleiding. Ik ging automatisch meer focussen op het auditieve, op zijn toon, zijn spreektempo, zijn ademhaling. En gaf hem terug wat dit bij mij opriep, hoe dit bij me binnenkwam. Voor mijzelf de uitdaging om mijn boodschap helder, duidelijk en alleen in woorden over te brengen. Om mijn woorden niet met gebaren, met mimiek te onderstrepen en af te wijken van mijn basiscommunicatiestijl. Om niet te zien, maar te voelen wat dit voor effect had. En me daarin comfortabel te voelen. Ik focuste me op mijn eigen rust, mijn eigen ademhaling. En daarin hadden we op een niet-visuele manier een volledig communiceren en een werkelijk contact. Het ‘gewone’ telefoongesprek verbond ons daarmee op een bijzondere, anders-dan-‘normale’ manier.

Wanneer we elkaar op deze manier horen, kunnen we op een niet-visuele manier toch werkelijk contact met elkaar hebben.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *